FAQ

Veelvoorkomende vragen

Waarom NovioVolta?
Omdat we schone, lokaal opwekte energie willen. Door ons en voor ons, zodat het geld weer terugstroomt naar de gemeenschap. Daarbij is besparen belangrijker dan omzet en is zelf doen leuker en spannender.

NovioVolta is een lokale duurzame energie coöperatie, wat is een lokale duurzame energiecoöperatie (LDE)?
Een coöperatie (NovioVolta is een coöperatie UA) is een vereniging van mensen die samen een doel hebben. UA staat hierbij voor Uitgesloten Aansprakelijkheid, wat inhoud dat leden nooit persoonlijk aansprakelijk kunnen worden. Het doel van NovioVolta is het samen vinden van mogelijkheden om energie te besparen en op te wekken. Dat willen we zo groen en lokaal mogelijk doen. Zie ook:

http://nl.wikipedia.org/wiki/coöperatie

Wat doet NovioVolta?
NovioVolta verkoopt energie van Huismerk Energie. Daarnaast geven we advies hoe energie te besparen en wat de mogelijkheden zijn om zelf energie op te wekken.

Hoe is NovioVolta begonnen?
NovioVolta is een burgerinitiatief dat is gestart op Facebook: zowel Jola als Louis gingen eind 2012 op zoek naar een duurzame energieleverancier. Rond de tijd van die zoektocht was er op
tegenlicht een documentaire uitgezonden: Power to the People. Na inventarisatie bleken er in Nederland al verschillende coöperaties te bestaan; maar nog niet in Nijmegen. In januari 2013 was de eerste bijeenkomst in het Centrum voor Jonge Ondernemers. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen.

Kan ik mijn steentje bijdragen?
Behalve lid worden kun je op allerlei manieren bij dragen: een helpende hand op gebied van allerlei praktische zaken wordt gewaardeerd. Ben je goed met woorden, met je handen of kun je ons
op een andere manier helpen: we horen het graag van je.

Wat kost het?
Voor € 25,- ben je lid van NoviVolta. Daarvoor heb je inspraak bij onze Algemene Ledenvergaderingen en kun je mee besluiten wat we gaan doen.

Wat is jullie band met Huismerk Energie?
NovioVolta is wederverkoper voor Huismerk Energie. We zijn zelf geen energieproducent, daar heb je een opwekinstallatie voor nodig zoals bijvoorbeeld een windmolen of een energiecentrale en we zijn ook geen energiebedrijf: we handelen niet in stroom en gas. We hebben voor een toegankelijker model gekozen voor een startende LDE om met elkaar aan lokaal opgewekte energie te komen: we zijn op zoek gegaan naar een energieleverancier die zo veel mogelijk past bij onze wensen om daar wederverkoper van te worden. Dat is Huismerk Energie geworden, een energiebedrijf uit Nijmegen dat in Nederland opgewekte energie verkoopt.

Om via NovioVolta klant te worden: https://huismerkenergie.nl/noviovolta

Waar haalt Huismerk Energie haar energie?
https://huismerkenergie.nl/energie_voor_particulieren/lokaal_groen

Wat is jullie band met de Gemeente en de Provincie?
De gemeente ondersteunt ons in onze opstart, is de opdrachtgever voor “De Knop Om” en de energiemarkt die we in 2014 organiseerde. Daarnaast is de gemeente op allerlei vlakken met duurzaamheid bezig: ze draagt het platform power2nijmegen en ze is onder andere in de race voor European green capital.

Zie ook: http://power2nijmegen.com/

In het najaar van 2012 ging de Community of Practice (CoP) van Gelderse Lokale Duurzame Energiebedrijven van start. Het initiatief hiervoor werd genomen door het Prioritair Programma Energietransitie en het Gelders Kennisprogramma Duurzaam Door 2013-2016, beide van de Provincie Gelderland. De CoP bevordert de succesvolle ontwikkeling van lokale duurzame energie-initiatieven in Gelderland. Dat doen we door kennis te delen en – onderling en met derden – nieuwe oplossingen te ontwikkelen. De CoP wordt gevormd voor en door circa 20 Gelderse initiatieven, beginnend en gevorderd.

Zie ook: http://www.energiecooperatiesgelderland.nl/

Geen antwoord gevonden of iets anders? Laat het ons weten:

[contact-form-7 id=”71″ title=”Meedoen”]